Mini kamerák

Technika fejlődésével a vizuális megfigyelés eszközei a kamerák is miniatürizálódtak. Gondoljunk a tenyérnyi mobiltelefonokban elhelyezett mini kamerákra és számtalan technikai újdonságra, fényképezőgépekre, mini videókamerákra amikben szintén mini kamera van beépítve. Ezeket a mini kamerákat külön egységként is megvásárolhatjuk, akár dobozolt mini kamera vagy mint panel mini kamera formájában is.

Mini kamerák a hétköznapjainkban:

Mini kamerákat számtalan felhasználás jellemzi, biztonságtechnikától a szórakoztató elektronikáig, gyermekfelügyeletig bárhol találkozhatunk velük. Gondoljunk a kandi kamerás televíziós műsorokra, ahol a becsapott alany semmit sem sejtve egy vagy esetenként több mini kamera figyeli a mozgását, vagy bevásárlóközpontokban elhelyezett  mini rejtett kamerákra, amikkel az áruházi lopásokat próbálják felderíteni. Az utóbbi években nagy divat modell járművekre is mini kamerákat elhelyezni. Terepasztalok, helikopterek, versenyautók stb. Ilyen esetekben is kizárólag mini kamerákat lehet alkalmazni, mert a normál méretű videokamerák mérete , fizikai jellemzői nem teszik lehetővé az adott felszerelést ill felhasználást a maketteken.Kiemelt felhasználási területe a biztonságtechnika, ahol ezeket a mini kamerákat tűoptikájuk révén és kis méretüknél fogva előszeretettel alkalmazzák, mert nem foglalnak nagy helyet és látványukkal nem okoznak nagy feltűnést és nem váltanak ki kellemetlen érzéseket az emberekben, hogy állandóan figyelik őket… Érdekes statisztika, hogy egy budapesti lakost átlagban napi 45-50db kamera látja, ebbe beletartoznak a térfigyelő kamerák, benzinkút ill az itt-ott elhelyezett webkamerák is. Bűncselekmény esetén nem is csoda, hogy a nyomozóhatóság első lépésben az elkövető vagy elkövetők útvonalán vagy feltételezhető útvonalán az összes ilyen kamera felvételét kikéri az üzemeltető cégektől.

Mini kamerák működése:
Ezeket a mini kamerákat csatlakoztathatjuk valamilyen rögzítő berendezéshez, ami memóriakártyára vagy HDD tárra rögzíti az eseményeket. Ha nem szeretnék rögzíteni, csak monitor üzemben használni abban az esetben elegendő egy hagyományos monitor vagy televízió készülék csatlakoztatása amin megjeleníthetjük a kamera képét. Internetes vagy GSM mint kommunikációs csatornát felhasználva is van lehetőségünk hogy a mini kameránk képét mobiltelefonon vagy laptopon online megfigyelhessük. Mini kamera csatlakoztatása a fent említett készülékekhez történhet kábelesen vagy rádiófrekvenciás adó-vevőn szetten keresztül, de érdemes a kábeles kiépítést alkalmazni.

Mini kamerák képminősége:
Mini kamerák méretükhöz képest rendkívül jó fényérzékenységgel rendelkeznek, akár nagyon gyenge fényviszonyok mellett is képesek az 1mm-es optikán keresztül jó minőségű képet megjeleníteni. Mini kamerák optikája többnyire cserélhető, alkalmazkodva az adott feladatokhoz, látószög-nagyítás bizonyos keretek közt variálható. Mini kamerák érzékelői többnyire CMOS vagy CCD lapkával vannak szerelve, amik nagymértékben befolyásolják a mini kamera képminőségét.Általánosságban a minőségre az optika méretéből következtetünk, mert a bejutó fény határozza meg a képet. Minél kisebb helyen jut fény a képalkotó áramkörökhöz ill. az érzékelő lapkához annál rosszabb lesz a minőség és annál nagyobb a mini kamera fényigénye is. Vannak olyan speciális mini kamerák amik cáfolják a fent leírtakat, de azokban a mini kamerákban az érzékelő lapka sokkal nagyobb és jobb minőségű a standard hagyományos társaiban alkalmazott érzékelőkhöz képest, ez a minőség a mini kamera árában is megmutatkozik.

Éjjel is látó mini kamerák:

Ezeket a mini kamerákat D/Night-os mini kameráknak hívjuk. Nappal színes képet adnak, éjjel átmennek fekete-fehérbe és infravető segítségével éjjel is láthatunk velük. Természetesen nem minden mini kamera képes az éjszakai felvételekre. Mini kamera vásárlása előtt kérje ki szakembereink tanácsát!

Comments are closed.